Psihoterapie

In baza competentelor atestate de catre Colegiul Psihologilor din Romania, si anume de psiholog specialist in psihoterapii cognitive si comportamentale, a unei bogate experiente practice clinice in interventii si asistare psihologica (din ianuarie, 1999) si in practica clinica privata in Cabinetul Individual de Psihologie Alina Jitaru (din ianuarie, 2007), desfasurata cu un numar mare de clienti/pacienti, cabinetul va ofera un serviciu competent, la standarde calitative ridicate in psihoterapie cognitiva si comportamentala.

Serviciile de psihoterapie/consiliere oferite de cabinet se realizeaza in regim :

  • individual – cand doar persoana care solicita psihoterapie participa la sedinte;
  • de grup (familie, cuplu – de ex. distres marital, dificultati de comunicare in familie, probleme in relatia cu copiii, probleme de parenting, etc.) – cand la sedinte participa mai multi membrii ai familiei (partenerii, parinte/parinti – copil);
  • in grup – grupe de autocunoastere si dezvoltare personala.

In baza experientei clinice acumulate, problemele psihologice carora se adreseaza serviciile de psihoterapie ale cabinetului sunt: tulburari afective (tulburari depresive, etc), tulburari de anxietate (tulburare de panica, panica cu agorafobie, tulburare obsesiv-compulsiva, diferite fobii si fobie/anxietate sociala, tulburari de somatizare, tulburare de stres post-traumatic, etc), tulburari de comportament alimentar, tulburari sexuale, tulburari de adaptare, tulburari de control de impuls (jocuri de noroc, dependenta de calculator), tulburari de personalitate, dar si anumite conditii psihiatrice (episoade psihotice), tulburari de comportament, ADHD (hiperactivitate cu deficit atentional), diferitelor forme de agresivitate, distres datorat procedurilor medicale, etc. dar si persoanelor care trec printr-un moment dificil, existential de viata.

Categoriile de clienti/pacienti pentru care furnizam servicii sunt:copii, adolescenti, adulti, varsta a III-a.

Modalitatea de desfasurare a sedintelor

In urma solicitarii, veti fi programat (in functie de disponibilitatea dvs si a programului cabinetului) la prima sedinta.

In prima sedinta de psihoterapie va veti familiariza cu specificul psihoterapiei, se vor clarifica asteptarile dvs de la terapie, va veti familiariza cu specificul modelului terapeutic in care se lucreaza dar si cu anumite informatii de specialitate referitoare la problema dvs. Psihoterapeutul isi va face o imagine de ansamblu asupra problemei pentru care solicitati psihoterapie. Veti primi un set de teste/chestionare pe care le veti completa pana la urmatoarea sedinta.

In sedinta a II-a se va realiza evaluarea psihologica si psihodiagnosticul clinic in care veti raspunde la anumite intrebari formulate de catre psihoterapeut. Uneori sedintele de evaluare se pot intinde pe parcursul a doua intalniri.

In sedinta a III –a, in baza rezultatelor la teste si a raspunsurilor la intrebarile de evaluare, psihoterapeutul va realiza conceptualizarea clinica care va raspunde la urmatoarele intebari: ce problema este?, de ce a aparut?, ce se poate face pentru asta? Se elaboreaza planul de interventie/tratament in baza listei de probleme pe care o veti stabili impreuna cu psihoterapeutul.

Durata sedintelor de psihoterapie este variabila; va fi aproximata de catre terapeut in cea de-a treia sedinta, in functie de rezultatele evaluarii psihologice. Ea se poate intinde pe parcursul a 4- 20 dar si peste 40-50 sedinte.

Sedintele se programeaza o data pe saptamana. In fazele acute, sedintele se vor programa, intr-o faza initiala (primele 8 sedinte) de doua ori pe saptamana.