Psihodiagnostic si evaluare psihologica clinica

In baza competentelor detinute de catre psihologul titular, si anume de psiholog principal in psihologie clinica, cabinetul va ofera un nivel avansat de expertiza in evaluare psihologica si psihodiagnostic clinic, adresate tuturor categoriilor de varsta (copii, adolescenti, adulti).

Instrumentele de evaluare utilizate de catre cabinet sunt adaptate si standardizate pe populatia romaneasca, folosite in baza licentei de utilizare obtinute de catre psiholog, si sunt reprezentate de:

1. Platforma de Psihodiagnostic si Evaluare Clinica, alcatuita din :

- Interviurile Structurate pentru Tulburarile Clinice ale Copiilor, Adolescentilor si Adulti (SCID I, KIDSCID SCID II) ;

- Sistemul de Evaluare Clinica (20 de teste clinice).

2. Evaluarea minimala a statusului cognitiv, ed. a II-a (MMS II);

3. Evaluarea starilor de anxietate si depresie la copii, adolescenti si adulti (Inventarul de Depresie Beck, ed. a II-a, BDI-II; Inventarul de Depresie pentru Copii – CDI ; State Trait Anxiety Inventory – STAY-Y ; State Trait Anxiety Inventory for Children – STAIC.

Evaluarea psihologica si psihodiagnosticul clinic se poate realiza atunci cand persoana doreste o explicatie a problemelor sale emotionale si/sau de comportament, este ceruta de anumite institutii/organizatii dar si in scop de autocunoastere personala. Se efectueaza pe parcursul a 1-3 sedinte, interval de timp in care clientul va completa o baterie de probe psihologice (care evalueza nivelul emotional, cognitiv, comportamental, psihofiziologic, de personalitate si relationare interpersonala), si va raspunde unor intrebari formulate de catre clinician. Rezultatul evaluarii se concretizeaza in elaborarea unui raport de psihodiagnostic si evaluare clinica in care se sistematizeaza datele cumulate iar psihologul clinician va formula anumite concluzii si recomandari. Raportul va fi inmanat doar solicitantului.

Evaluarea psihologica clinica nu presupune obligatoriu continuarea interventiei prin sedinte de psihoterapie.